Medeni sladoled s sivko
Sladoled odličen z malinami ali pečenimi marelicami.
Sestavine (za 750ml):
- 500 ml sladke smetane
- vejica sivke
- 4 rumenjaki
- 175g sivkinega medu
Postopek:
Smetano skupaj z vejico sivke v posodi segrevamo skoraj do vrenja, nato posodo odstavimo z ognja in pustimo stati 30 minut. Odstranimo vejico sivke in stepemo jajčne rumenjake. Smetano ponovno počasi segrevamo in vanjo nežno vmešamo stepene rumenjake. Neprestano mešamo, dokler se ne zgosti. Maso prelijemo v posodo, ki jo postavimo v mrzlo vodo, da se počasi ohlaja. Med ohlajanjem dobro vmešamo še med. Posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se popoloma ohladi.
Hladno kremo nato prelijemo v strojček za izdelovanje sladoleda in naredimo sladoled. Če strojčka nimamo, zmes postavimo v zamrzovalnik ter jo vsakih nekaj ur dobro premešamo, da razbijemo ledene kristalčke, tako dobimo kremasti sladoled.