Žerba

9. aprila, 2017

Biskvit:

  • 50 dag moke
  • nožev vrh sode bikarbone
  • 25 dag margarine
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 2 dl mleka
  • 2 dag kvasa
  • jajce

Nadev:

  • 30 dag marmelade
  • 15 dag zmletih orehov
  • 15 dag sladkorja

Obliv:

  • 12 dag čokolade
  • 3 dag margarine
  • 2 – 3 žlice olja

Priprava:

Med moko primešamo sodo bikarbono, dodamo sladkor in margarino ter napravimo kašico. Z mlekom žvrkljamo jajce in kvas ter vlijemo v kašico. Oblikujemo testo in ga razdelimo na tri dele. Zvaljamo vsak del v velikosti pekača za nožev rob debelo. Pekač namažemo, pokrijemo s testom, tega pa namažemo z marmelado in potresemo s polovično mešanico orehov in sladkorja. Pokrijemo z drugo plastjo testa, namažemo z nadevom, pokrijemo pa s tretjim delom testa. Vzhaja naj približno pol ure.

Pečemo pri 180°C 30-40 minut. Napol ohlajeno žerbo oblijemo s čokoladnim oblivom. V ta namen damo v lonček čokolado, olje in margarino ter v vroči vodi mešamo, da postane obliv gladek. Ohlajeno žerbo zrežemo na kocke ali rombe.

(Visited 151 times, 1 visits today)