Žerba
9. aprila, 2017
Biskvit:
- 50 dag moke
- nožev vrh sode bikarbone
- 25 dag margarine
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 dl mleka
- 2 dag kvasa
- jajce
Nadev:
- 30 dag marmelade
- 15 dag zmletih orehov
- 15 dag sladkorja
Obliv:
- 12 dag čokolade
- 3 dag margarine
- 2 – 3 žlice olja
Priprava:
Med moko primešamo sodo bikarbono, dodamo sladkor in margarino ter napravimo kašico. Z mlekom žvrkljamo jajce in kvas ter vlijemo v kašico. Oblikujemo testo in ga razdelimo na tri dele. Zvaljamo vsak del v velikosti pekača za nožev rob debelo. Pekač namažemo, pokrijemo s testom, tega pa namažemo z marmelado in potresemo s polovično mešanico orehov in sladkorja. Pokrijemo z drugo plastjo testa, namažemo z nadevom, pokrijemo pa s tretjim delom testa. Vzhaja naj približno pol ure.
Pečemo pri 180°C 30-40 minut. Napol ohlajeno žerbo oblijemo s čokoladnim oblivom. V ta namen damo v lonček čokolado, olje in margarino ter v vroči vodi mešamo, da postane obliv gladek. Ohlajeno žerbo zrežemo na kocke ali rombe.
(Visited 151 times, 1 visits today)